Skip to content

Luteiden hävitys

20.11.2023
Jaa somessa

Lutikka eli lude

Lude, Lutikka tai Seinälude eli latinankieliseltä nimeltään Cimex lectularius on yksi ilkeimmistä asuntovieraista. Luteiden hävitys on usein hankala ja pitkäkestoinen projekti, johon ei kannata lähteä ilman ammattituholaistorjujaa.

Luteiden hävitys alkaa ludetarkastuksesta. Kohde kartoitetaan lutikoiden määrän ja luteiden levinneisyyden osalta. Luteiden jälkiä voi myös alustavasti etsiä itse sängyn alustasta, sängyn ympäriltä ja sängyn läheisyydessä olevista raoista ja koloista. Voit myös irroittaa lattialistat ja tutkia sängyn ympäryksen elävien luteiden löytymiseksi. Lutikka jättää usein suhteellisen helposti havaittavia ulostejälkiä. Jos sängyn alustasta löytyy mustia pisteitä, jotka leviävät helposti pyyhittäessä kostealla liinalla, voi olettaa luteiden olevan asunnossasi.

Mikäli epäilet löytäneesi luteiden jälkiä kannattaa mitä pikimmiten kutsua paikalle tuholaistorjuja. Mitä nopeammin luteiden torjunta saadaan asunnossasi käynnistettyä, sitä pienemmäksi jäävät yleensä vahingot ja kustannukset. Luteita voi tavata myös lattialistojen alla, sängynpäätyjen ja yöpöytien raoissa ja väleissä.

Torjunta aloitetaan kartoittamalla tilanne. Kuvassa luteen ulostejälkiä

Luteiden torjunta

Antitec Oy suorittaa luteiden torjuntaa käyttäen monia menetelmiä. On tärkeää että asukas noudattaa tuholaistorjujan antamia ohjeita torjunnan nopeattamiseksi. Näitä ohjeita voi olla esimerkiksi vuodevaatteiden pesu 60 asteessa. Luteista voidaan päästä eroon kun yhteistyö tuholaistorjujan ja asukkaan välillä toimii saumattomasti. Luteiden torjunta aloitetaan useimmin hävittämällä sänky kierrätykseen. Vaihtoehtoisesti sänkyä voidaan myös höyryttää tai asentaa tiivis sänkypussi sängyn ympärille. Sänkypussi pyydystää luteet sisäänsä.

Luteiden torjunta jatkuu imuroimalla sekä asentamalla luteita vastaan sopivia torjunta-aineita. Luteiden pääsy sänkyysi estetään mm. sängyn jalkoihin asennettavilla ludekupeilla tai ludeteipeillä. Luteita tulee monitoroida koko torjuntakäsittelyn ajan erityisesti tähän tarkoitukseen suunnitelluilla feromoniansoilla. Luteiden feromoniansat asennetaan ensimmäisen torjuntakäsittelyn yhteydessä. Asukkaan tulee muistaa että feromoniansoihin ei tule koskea torjuntajakson aikana. Koska luteet lisääntyvät nopeasti, luteiden torjunta on hyvin harvoin ohi nopeasti. Asukkaan tuleekin siten, ainakin henkisesti, valmistautua useisiin torjuntakertoihin ennen kuin se vihoviimeisinkin yksilö on poistettu kohteesta.

Luteet voivat vallata myös sohvan.

Ota yhteyttä alueesi tuholaistorjujaan

Antitec Oy palvelee luteita vastaan ympäri Suomen. Ota yhteyttä lähimpään palvelupisteeseemme ja kysy lisätietoja. Luteiden torjunta on meille jokapäiväistä, joten autamme mielellämme taistelussa luteita vastaan. Emme luovuta ennen kuin koko ludekanta on eliminoitu. Olemme palveluksessasi.

Helsinki

Tampere

Turku

Jyväskylä

Lahti

Kouvola

Kokkola

Joensuu

 

Takaisin ajankohtaista sivulle
Jaa somessa

Uusimmat

Paperitoukka talon kellarissa
22.11.2023

Paperitoukka: näin pääset eroon paperitoukista

Eroon paperitoukista – voiko ongelmaa ehkäistä itse? Paperitoukat (Ctenolepisma…
Lue koko uutinen
Jyrsijä kiipeilemässä ämpäreiden päällä
21.11.2023

Jyrsijätorjunta

Torjuntatoimenpiteet arvioidaan aina tapauskohtaisesti Jyrsijätorjunta aloitetaan aina kartoittamalla alue…
Lue koko uutinen
Lude eli lutikka
20.11.2023

Luteiden hävitys

Lude, Lutikka tai Seinälude eli latinankieliseltä nimeltään Cimex lectularius…
Lue koko uutinen