Skip to content

Linnut – Upeat olennot, mutta riesana monin tavoin

04.9.2023
Jaa somessa

Linnut ovat upeita olentoja, jotka rikastuttavat elämäämme lauluillaan, höyhenpuvullaan ja elintärkeillä ekologisilla rooleillaan. Kuitenkin, kun niiden populaatiot kasvavat ihmisten asumusten läheisyydessä, voivat ne aiheuttaa merkittäviä ongelmia aina omaisuusvahingoista terveyshaittoihin. Tämä artikkeli tarkastelee tasapainoa lintujen suojelun ja torjuntatoimenpiteiden välillä.

Miksi lintuja tulee torjua?

  1. Terveys- ja turvallisuusnäkökohdat:

Linnut voivat kantaa sairauksia, kuten lintuinfluenssaa, salmonellaa ja sienitautia (histoplasmoosi). Niiden ulosteet, höyhenet ja pesämateriaalit voivat kerääntyä rakennuksiin ja niiden läheisyyteen luoden epähygieenisiä olosuhteita.

  1. Omaisuusvahingot:

Lintujen ulosteet sisältävät virtsahappoa, joka voi syövyttää rakennuksia, ajoneuvoja ja koneita. Niiden jätteet voivat myös vahingoittaa kattoja, patsaita ja historiallisia monumentteja.

  1. Elintarviketeollisuus ja maatalous:

Linnut aiheuttavat tuhoa nokkimalla hedelmiä tai syömällä siemeniä. Tämä luo merkittäviä taloudellisia menetyksiä elintarvikeketjun yrityksille.

  1. Lentoturvallisuus:

Lintuparvet muodostavat uhan myös lentoliikenteelle, sillä niiden törmäykset ilmassa voivat johtaa katastrofaalisiin onnettomuuksiin.

Lintujen torjuntamenetelmät

  1. Elinympäristön muuttaminen:

Lintujen elinympäristön muuttaminen siten, että se ei ole houkutteleva pesinnälle ja satunnaiselle yöpymiselle. Näitä ovat mm. ravinnonlähteiden poisto, sisääntulokohtien tukkiminen, lintuverkon tai -piikkien asennus.

  1. Ääni- ja visuaaliset pelotteet:

Laitteet, jotka lähettävät lintuja häiritsevää ääntä, heijastavat auringonvaloa tai ovat muuten visuaalisia pelotteita (esim. petonuket), estävät oikein asennettuna lintuja oleskelemalla ongelma-alueilla.

  1. Pyynti ja siirto:

Jossain tapauksissa, voidaan harkita myös lintujen pyydystämistä elävänä ja siirtämistä sopivampiin elinympäristöihin.

Suojelun tasapainottaminen lintujen torjunnan kanssa

Vaikka lintujen torjunnan tarve olisi ilmeinen, on välttämätöntä löytää tasapaino lintulajien suojelun ja torjunnan välillä. On huomioitava ennen kaikkea:

  1. Suojelu lailla: Monet lintulajit ovat suojeltuja lainsäädännön avulla, joten niiden vahingoittaminen tai ampuminen on laitonta. Ennen toteutusta on tärkeää tunnista lintulaji, noudattaa vallitsevaa lainsäädäntöä ja hakea tarvittavat luvat.
  2. Ole humaani: Pyri aina mahdollisuuksien mukaan valitsemaan mahdollisimman inhimillinen torjuntamenetelmä, joka minimoi linnuille aiheutuvan haitan ja kärsimyksen. Täten esimerkiksi liimalevyt ovat kiellettyjä Suomessa.
  3. Seuraa torjunnan etenemistä: Torjuntatoimenpiteiden tehokkuutta tulee myös seurata säännöllisesti. Muokkaa menetelmiäsi tarpeen mukaan varmistaaksesi, että ne pysyvät tehokkaina ja minimoivat samalla ei-toivotut seuraukset.

Lopuksi

Lintujen torjunta on usein välttämätöntä lintupopulaatioihin liittyvien terveys-, turvallisuus- ja taloudellisten riskien vähentämiseksi kaupunki- ja maatalousympäristöissä. Siihen on kuitenkin suhtauduttava varoen sekä ihmisten että lintujen hyvinvointi huomioiden. Käyttämällä inhimillisiä ja kestäviä menetelmiä ja edistämällä lintujen suojelua voimme saavuttaa harmonisen rinnakkaiselon näiden kiehtovien olentojen kanssa samalla kun suojellaan etujamme.

Koska lintulajeja ja torjuntamenetelmiä on useita, menee ei-ammattilainen vaikkapa internetissä olemassa olevaa tarjontaa selaten helposti sekaisin varsinkin kuin välineiden hinnat vaihtelevat todella paljon. Kalleinkaan laite ei tässä tapauksessa ole automaattisesti paras vaihtoehto, ellei torjuntaa ole suunniteltu kokonaisuutena kunnolla.

Antitec Oy on näissä lintuongelmissakin apunasi. Ota yhteyttä meihin, niin kerromme parhaimmat menetelmät kaikki mahdolliset näkökulmat ja toiveet huomioon ottaen. Käytössämme ovat toimialan parhaimmat asiantuntijat ja laitteet.

Takaisin ajankohtaista sivulle
Jaa somessa

Uusimmat

BRC ja tuholaistorjunta
25.9.2023

BRC Laatujärjestelmä ja Tehokas Tuholaistorjunta Elintarvikeyrityksille

Yritykset elintarvikealalla kohtaavat jatkuvasti haasteita, kun pyritään varmistamaan tuotteidensa…
Lue koko uutinen
Monitorointi elintarviketeollisuudessa.
18.9.2023

Tuhoeläinten Valvonta Suomen Elintarviketeollisuudessa

Suomi, sen laajoine ja vaihtelevine maisemineen, kohtaa myös haasteita…
Lue koko uutinen
16.9.2023

Uusi Tuholaistorjuja Turun alueelle - Liity Antitec Oy:n dynaamiseen tiimiin!

Antitec Oy on Suomen johtava tuholaistorjuntayritys, ja nyt me…
Lue koko uutinen