Skip to content

Lentävät hyönteiset

Koteihimme ja kiinteistöihimme eksyy kaikista ennaltaehkäisevistä toimenpiteistämme huolimatta aika ajoin kaikenlaisia pieniä ja hieman suurempiakin lentäviä hyönteisiä. Yhteistä niille on, että ne tulevat sisätiloihin joko suojan, lämmön tai ravinnon toivossa. Osa näistä eläimistä on harmittomia, mutta valitettavasti näin ei ole kaikkien kanssa, vaan osa tekee sisätiloihin päästessään eriasteista haittaa, jopa tuhoakin.

Esimerkiksi elintarviketuholaiset, kuten koisat, elävät elintarvikkeissa ja niiden säilytyspaikoissa. Tekstiilituholaiset taas tuhoavat luonnonmateriaaleja, mm. turkiksia, villaa ja höyheniä. Näitä ovat esimerkiksi koiperhosten toukat. Pesutiloihin pääsee mm. viemäristön kautta erilaisia hyönteisiä. Myös huonekasvit voivat saada kiusakseen tuholaisia.

Lisäksi lentävät hyönteiset ovat tunnetusti miljoonien taudinaiheuttajamikrobien, kuten esimerkiksi Listeria (monocytogenes), Salmonella ja Escheria coli, kantajia. Onneksi nuo sisään päässeet tuholaiset voi kuitenkin torjua erilaisin hyönteistorjunnan menetelmin.

Tuholaisen tunnistaminen on kuitenkin aina tehtävä ennen tehokasta hyönteistorjuntaa. Tuholaiset on kaikkein helpointa tunnistaa tuntomerkkien perusteella. Oheisesta tunnistuskaaviosta löytyvät yleisimmät Suomessa esiintyvät lentävät hyönteiset, joita pidetään tuhoeläiminä. Tämän tunnistuksen pohjalta aloitetaan kyseisten hyönteisten torjunta.

Mikäli teillä on vaikeuksia tunnistaa kiinteistössänne oleva tuhoeläin, lähettäkää siitä mahdollisimman tarkka kuva tai näyte meille, niin teemme tunnistuksen puolestanne. Kertokaa samalla myös, mistä löysitte kyseisiä hyönteisiä.

Ylävalikon sekä alla olevien linkkien avulla pääsette sivulle, jossa kuvaillaan tarkemmin sekä tunnistettu lentävä hyönteinen että myös sen vaatimat torjuntatoimenpiteet.

Tekstiilien ja turkisten tuholaiset (aikuisaste)

Vaatekoi

15 mm

Lue lisää

Turkiskoi

15 mm

Lue lisää

Elintarviketuholaiset (aikuisaste)

Lihakärpänen

9-13 mm

Lue lisää

Jauhokoisa

15-20 mm

Lue lisää

Keittiökoisa

15-20 mm

Lue lisää

Ruiskoi

n. 10 mm

Lue lisää

Asuntovieraat (aikuisaste)

Ampiainen

10-15 mm

Lue lisää
Kärpänen

Huonekärpänen

10-16 mm

Lue lisää