Skip to content

Turkiskuoriaisten torjunta

Löytyikö kotoa turkiskuoriaisia? Näin pääset eroon vaatteita syövästä tuholaisesta

Turkiskuoriainen yleisesti

Turkiskuoriaiset kuuluvat haaskakuoriaisiin. Haaskakuoriaiset ovat soikeita tai pitkulaisen muotoisia 1-12 mm pituisia. Haaskakuoriaisille ominaista ovat peitinsiivet, joissa on haaleita kuvioita. Yleistä haaskakuoriaisille on myös lyhyet ja nuijamaiset tuntosarvet.

Suomessa yleisiä turkiskuoriaisia on kolmea eri lajia.

Pilkkuturkiskuoriainen (Attagenus Pellio)

Pilkkuturkiskuoriainen on 5 mm pitkä hyvin tumma, joko ruskea tai musta turkiskuoriainen. Pilkkuturkiskuoriaisen erottaa helposti muista turkiskuoriaisten lajikkeista, sillä tällä turkiskuoriaisella on 2 valkoista täplää selässään, yksi kummassakin peitinsiivessä.

Pilkkuturkiskuoriaista tavataan luonnossa esimerkiksi kukissa.

 

Turkiskuoriainen / Pilkkuturkiskuoriainen

Vyöturkiskuoriainen (Attagenus Woodroffei)

Vyöturkiskuoriainen

Vyöturkiskuoriainen on myös noin 5 mm pitkä. Vyöturkiskuoriainen on selkeästi leveämpi ja vaaleampi kuin sukulaisensa pilkkuturkiskuoriainen. Vyöturkiskuoriaisen toukka on myös leveä kellertävä.

Tunnusmerkkinä tälle turkiskuoriaiselle on molemmissa peitinsiivissä esiintyvä vyö, tästä johtuu myös nimitys vyöturkiskuoriainen. Vyöturkiskuoriainen viihtyy parhaiten hieman yli 25 asteen lämpötilassa.

Apua vyöturkiskuoriaisen tunnistamiseen löydät Suomen Lajitetokeskuksen sivuilta.

Suomessa esiintyy aika-ajoin myös kolmas turkiskuoriainen lajike nimeltään ruskoturkiskuoriainen. Ruskoturkiskuoriainen on hieman muita turkiskuoriaisia lyhyempi mustan ruskea turkiskuoriaislajike. Tämä turkiskuoriainen viihtyy lämpimässä ja on kotoisin Afrikasta.

Turkiskuoriaisen toukka

Turkiskuoriaisen toukka on lajikkeesta riippumatta erittäin samannäköinen. Turkiskuoriaisen toukka on noin 8 – 11 mm pitkä.

Turkiskuoriaisen toukka on kellertävän ruskea ja pitkäkarvainen. Turkiskuoriaisen toukalle on ominaista myös pitkät sukaset, jotka lähtevät turkiskuoriaisen toukan peräpäästä.

Turkiskuoriaiset tuottavat vahinkoa eri tuotteille. Tuhoa aiheuttavat pääsääntöisesti turkiskuoriaisen toukka vaiheen yksilöt.

Lue lisää turkiskuoriaisista

Mistä huomaa turkiskuoriaiset vaatteessa?

Yleisimmin turkiskuoriaiset havaitaan tekstiileissä, niiden tekemien pienten tasaisten ympyrän muotoisten reikien jäljistä. Nämä reiät aiheuttaa toukkavaiheen yksilö, joka aiheuttaa tuhoja syödessään tekstiilikuituja.

Mistä turkiskuoriainen tulee kotiin?

On useita eri tapoja, miten turkiskuoriainen eksyy kotiin. Yleisimmin ne matkustavat ihmisten koteihin avonaisista ikkunoista tai ovista.

Tekstiilit, erityisesti kodin tekstiilit ja vaatteet ovat sellaisia, joiden mukana ihmiset tuovat turkiskuoriaisia koteihinsa.

Tekstiilejä ja huonekaluja kannattaakin tarkkailla, ennen tuomista kotiinsa, mikäli epäilee niiden olevan paikasta, jossa turkiskuoriaisia esiintyy.

Ammattilainen apuna turkiskuoriaisten torjunnassa

Tuholaistorjunnan ammattilainen osaa tunnistaa tuholaiset ja valita sopivat torjuntamenetelmät ongelman poistamiseksi

Turkiskuoriaiset voivat levitä helposti asunnossa ns. rakenteisiin. Silloin kun turkiskuoriaiset ovat päässeet rakenteisiin saakka, kannattaa ottaa yhteyttä ammattituholaistorjujaan.

Tuholaistorjuntakäsittely suoritetaan useimmiten ruiskutuskäsittelyllä, joka suoritetaan kahdesti. Kaksi torjuntakäsittelyä vaaditaan, koska turkiskuoriaisen elinkaari on pidempi kuin torjunta-aineen tehoaika.

Torjuntakäsittely suoritetaan ammattikäyttöön tarkoitetulla torjunta-aineella, joka on saatavilla ainoastaan ammattituholaistorjujille.

On erittäin yleistä että asukas näkee kuolleita hyönteisiä torjuntakäsittelyjen vaikutusaikoina. Turkiskuoriaisten määrä voi torjuntajakson aikana tuntua lisääntyneeltä väliaikaisesti, mutta tämä tarkoittaa ainoastaan että torjunta on onnistumassa.

Turkiskuoriaiset häviävät asunnosta noin 4 viikon kuluessa torjuntakäsittelyn aloituksesta kokonaan. Turkiskuoriaisten määrä vähenee ensimmäisen viikon jälkeen.

Turkiskuoriaisen torjunta – Mitä voitte tehdä itse?

Turkiskuoriaiset ovat erittäin vaikeita hävitettäviä, silloin kun ne pääsevät ns. leviämään rakenteisiin. Näissä tilanteissa on parempi ottaa yhteyttä tuholaistorjunnan ammattilaiseen.

Mikäli turkiskuoriaisten ilmaantuminen havaitaan nopeasti voi asukas kokeilla hävittää turkiskuoriaiset myös itse. Tekstiilit, jotka ovat lähellä saastunutta aluetta kannattaa pestä 60 asteessa.

Myös pakastaminen on tehokas konsti hävittää turkiskuoriaiset. Tekstiilit voi laittaa pakkaseen muutamaksi päiväksi. Alue, jolla turkiskuoriaisia on havaittu kannattaa käsitellä torjunta-aineella. Kuluttajakäyttöön soveltuvia torjunta-aineita on saatavilla esimerkiksi Antitecin verkkokaupasta.

Antitec Kauppa

Muista aina käyttää torjunta-aineita käyttöohjeiden mukaisesti. Antitec asiakaspalvelu on valmiina antamaan apua kaikissa tilanteissa. Antitecin verkkokaupasta saa myös tunnistamisen auttamiseen sopivia liima-ansoja.

Turkiskuoriaisen toukat ovat

Turkiskuoriaisen toukat syövät vaatteita ja tekstiilejä. Toukat käyttävät ravinnokseen villatuotteita, turkiksia ja nahkatavaroita. Toukat ovat noin 8-12 mm pitkiä kellertävänruskeita ja karvaisia. Pilkkuturkiskuoriaisen toukka on kapeampi ja hieman vaalempi.

Pidä tekstiilien säilytystilat puhtaina

Tekstiilien säilytystilojen sekä kodin puhtaus ei estä turkiskuoriaisen ilmaantumista. Tekstiilien ja lattian puhtaana pitäminen auttaa ennen kaikkea leviämisen ehkäisyssä.

Puhdas koti mahdollistaa myös tehokkaamman torjuntakäsittelyn. Puhtaalla pinnalla on myös todella paljon helpompaa havaita tuholainen sen ilmaantuessa.

Anna pakkasen tuhota turkiskuoriainen

Pakkanen on hyvä apuväline tuholaisten ennaltaehkäisyssä. Mikäli olet palaamassa esimerkiksi matkalta ja tiedät tuholaisten olleen matkakohteessa on hyvä käyttää tekstiilit pakkasessa muutaman päivän ajan ennen viemistä kotiin.

Vaatteita voi käyttää pakkasessa useamman päivän ajan, jonka jälkeen vaatteet voi viedä kotiin. Kannattaa muistaa että usein tuholaiset matkaavat kotiin ihmisen mukana.

Pakkasta käytettäessä tulee muistaa että vaikka vyöturkiskuoriainen kuolee yhdessä pakkasasteessa (kaikki eliövaiheet) täytyy tavaroita pakastaa erittäin pitkään. Esimerkiksi villavaatteen massa eristää pakkasta todella voimakkaasti ja näin ollen villavaatteen sisälle ei lyhyessä ajassa pakkasta saada menemään.

Kokeile näitä niksejä turkiskuoriaisen torjuntaan ja hävittämiseen

  1. Siivoa asunto hyvin
  2. Käsittele lattialistat ja vaatekaappien alaosat torjunta-aineella viikon välein n. 8 viikon ajan
  3. pakasta mahdollisesti saastuneet tekstiilit
  4. HUOM! Tunnista tuholaislajike varmasti

Antitec palvelee ympäri Suomea

Antitec Oy tarjoaa palveluita ympäri Suomen. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja kysy lisää.

Antitec asiakaspalvelu

 

CEPA on Eurooppalainen tuholaistorjunta-alan toiminnan standardi