Skip to content

Ryömivät hyönteiset

Koteihimme ja kiinteistöihimme eksyy ryömien kaikista ennaltaehkäisevistä toimenpiteistämme huolimatta kaikenlaisia pieniä ja hieman suurempiakin hyönteisiä. Yhteistä näille ryömiville hyönteisille on, että ne tulevat sisätiloihin joko suojan, lämmön tai ravinnon toivossa. Osa hyönteisistä on toki harmittomia, mutta valitettavasti osa niistä tekee sisätiloihin päästessään eriasteista haittaa tai jopa tuhoakin.

Esimerkiksi elintarviketuholaiset elävät elintarvikkeissa ja niiden säilytyspaikoissa. Näin ollen mm. asuntoon päässeiden muurahaisten torjunta on paikallaan. Tekstiilituholaiset taas tuhoavat luonnonmateriaaleja mm. turkiksia, villaa ja höyheniä. Pesutiloihin pääsee mm. viemäristön kautta erilaisia tuhoeläimiä. Myös huonekasvit voivat saada kiusakseen tuholaisia. Ryömivistä hyönteisistä erityisesti luteiden ja torakoiden osalta ammattimainen tuholaistorjunta on aina tarpeellista.

Kiinteistöön päässeet tuholaiset voi torjua erilaisin menetelmin. Lajin tunnistaminen on kuitenkin aina se kaikkein ensimmäinen selvitettävä asia, jotta tehokas hyönteisten torjunta voidaan aloittaa. Ryömivät hyönteiset on mahdollista tunnistaa tuntomerkkien perusteella. Oheinen tunnistuskaavio sisältää yleisimmät Suomessa esiintyvät ryömivät hyönteiset, joita pidetään tuhoeläiminä. Oikean lajin tunnistaminen on tärkeää, jotta ylipäätään hyönteistorjunnan tarve ja sen jälkeen oikea torjuntamenetelmä voidaan määrittää.

Mikäli teillä on vaikeuksia tunnistaa kiinteistössänne oleva tuhoeläin, lähettäkää siitä mahdollisimman tarkka kuva tai näyte meille, niin teemme tunnistuksen puolestanne. Kertokaa myös, mistä löysitte kyseisiä hyönteisiä.

Ylävalikon ja alla olevien linkkien avulla pääsette sivulle, jossa kuvaillaan tarkemmin sekä tunnistettu ryömivä hyönteinen, että myös sen vaatimat torjuntatoimenpiteet.

Syöpäläiset verenimijät ja punkit

Lutikka alt

Lutikka

5-8mm

Lue lisää

Tekstiilien ja turkisten tuholaiset (aikuisaste)

Pilkkuturkis­kuoriainen

5-6 mm

Lue lisää

Vyöihra­kuoriainen

n. 8 mm

Lue lisää

Vyöturkis­kuoriainen

n. 5 mm

Lue lisää

Elintarviketuholaiset (aikuisaste)

Jauhopunkki

n. 0,5 mm

Alt teksti

Riisihärö

2-3 mm

Hinkalokuoriainen

3-4 mm

Rohmukuoriainen

4-5 mm

Jyväkärsäkäs

3-4 mm

Russakka

8-13 mm

Lue lisää

Faaraomuurahainen

n. 2 mm

Lue lisää

Puuainestuholaiset (aikuisaste)

Kuolemankello

4-6 mm

Papintappaja

10-15 mm

Tupajumi

2,5-6 mm

Tupajäärä

7-15 mm (̌♂), 12-23 mm (♀)

Hevosmuurahainen

7-17 mm

Lue lisää

Asuntovieraat (aikuisaste)

Musta mauriainen

Mauriainen

2-4 mm

Lue lisää

Varalesiäinen

2-4 mm

Sokeritoukka kuvituskuva

Sokeritoukka

n. 10 mm

Lue lisää