Skip to content

Muurahaiset

Maassamme asustaa kymmeniä erilaisia muurahaislajeja. Niistä useimmin haittoja tuottavat lajit ovat sokerimuurahainen eli mauriainen, hevosmuurahainen sekä viimeisin tulokas faaraomuurahainen.

Sokerimuurahainen (Lasius niger) on yleisin ongelmia aiheuttava muurahaislajike Suomessa. Yleensä sen pesä löytyy ulkoa sokkelin vierestä, kivilaattojen alta tai muusta vastaavasta paikasta. Sisätiloissa sitä havaitaan yleensä vain ruuanhakumatkalta. Useimmiten se on vaaraton, mutta se tunkeutuu kuitenkin herkästi elintarvikkeisiin.

Hevosmuurahaiset (Camponotus herculeanus) ovat taas Suomen yleisin muurahaislajike. Hevosmuurahainen tekee pesän yleisimmin puiden alaosiin. Sisätiloissa niitä tavataan, kun ne tekevät pesän rakennuksen puurakenteisiin. Hevosmuurahainen ei varsinaisesti syö puuta, vaan se rakentaa puumateriaaliin itselleen kulkuväyliä.

Faaraomuurahainen (Monomorium pharaonis) taas on uusin muurahaislajike Suomessa. Se on tullut maahamme tuontitavaroiden mukana tropiikista. Suomessa sitä tavataan nykyään jo kaikenlaisissa ympäristöissä. Se on kaikkiruokainen, tehden pesän tai jopa useita etäpesiä. Tästä johtuen sen torjunta kotikonstein onkin äärimmäisen hankalaa.

Tun­nistus

Sokerimuurahainen on n. 4 mm pitkä, musta muurahainen.

 

Hevosmuurahainen on taas 6-18 mm pitkä musta muurahainen, jonka keskivartalo on tummanruskea.

 

Faaraomuurahainen on todella pieni, vain noin 2 mm pitkä muurahaislajike. Väritykseltään se on kellertävä, punertava tai jopa läpinäkyvä.

 

Muura­haisten torjunta

Ensin tilanteen selvitys ja kohteeseen yksilöidyn torjuntasuunnitelman tekeminen. Sen jälkeen tehokas ja laadukas torjuntakäsittely.

Käytämme torjunnassamme erilaisia menetelmiä jotta saavutamme parhaan mahdollisen lopputuloksen mahdollisimman nopeasti. Pyrimme myös välttämään mahdollisimman paljon biosidien käyttöä.

Lisätietoja käyttämistämme torjuntamenetelmistä saatte tuholaistorjujiltamme. Ottakaa yhteyttä meihin!

Mitä voin tehdä itse?

Sokerimuurahaiset

Säilytä kaikki makeat elintarvikkeet esimerkiksi lasipurkeissa tiiviin kannen alla.

Hevosmuurahaiset

Tarkkailkaa hirsisen (kesä)asuntonne puurakenteiden kuntoa säännöllisesti ja teettäkää tarvittavat korjaustoimenpiteet rakennusalan ammattilaisella mahdollisimman pian siitä hetkestä kun havaitsette korjaustarpeen.

Valmis­tautuminen

Tarvittaessa (lisätietoja meiltä)

Tyhjentäkää sekä lattialistojen että ulkosokkelin vierusta irtotavaroista – suuria esineitä tai huonekaluja kuten esimerkiksi kirjahyllyjä ei kuitenkaan tarvitse siirtää. Akvaariot ja vastaavat tulee peittää kankaalla tai huovalla. Lisäksi niiden suodatinjärjestelmä tulee kytkeä pois päältä.

HUOM! Varmistakaa myös, että olette joko itse paikalla päästämässä meidät sisään tai että taloyhtiönne avaimilla on pääsy asuntoonne (turvalukko on auki). Mikäli ette ole itse paikalla, tulee teidän myös huolehtia siitä, että lapsenne ja lemmikkieläimenne ovat poissa asunnostanne torjuntakäsittelyn aikana.

Kiitos yhteistyöstä etukäteen!