Skip to content

Sokeritoukka ja uunitoukka

Sokeritoukka kuvituskuva

Sokeritoukka (Lepisma saccharina) on erityisesti kosteissa sisätiloissa esiintyvä ryömivä haittaeläin. Sitä tavataankin täten erityisesti viemärissä, keittiössä, kylpyhuoneessa ja kellarissa. Sokeritoukka on melko yleinen kotitalouksissa tavattava tuholainen.

Mistä sokeritoukat tulevat?

Sokeritoukka syö tärkkelyspitoisia materiaaleja sekä hajottaa selluloosaa. Näin ollen esimerkiksi leivän murut ja vanhat kirjat sopivat sen ravinnoksi. Kylpyhuoneessa sille maistuvat mm. irronneet hiukset ja ihosolukko..

Sokeritoukka voi päästä asuntoon esimerkiksi pienestä raosta tai asuntoon tuotavien huonekalujen ja esineiden mukana. Myös taloyhtiö voi saada sokeritoukkia riesakseen, sillä ne leviävät putkistojen ja läpivientien kautta asunnosta toiseen erittäin vaivattomasti.

Eroon sokeritoukista

Sokeritoukat saa pidettyä parhaiten pois pitämällä kosteat tilat kuten keittiön ja kylpyhuoneen mahdollisimman kuivana sekä pitämällä viemärit mahdollisimman puhtaana. Myös asuntoon jo päässeen sokeritoukan hävittäminen on helpompaa tiloista, joita voidaan kuivattaa ja tuulettaa esimerkiksi ilmastoinnilla. Sokeritoukkien torjunta ja hävitys onnistuu meidän avullamme. Ota yhteyttä!

Uunitoukka viihtyy lämmössä

Uunitoukka (Lepismodes inquilinus) on sokeritoukkaa huomattavasti harvinaisempi tuholainen, mutta sitä esiintyy silti laajasti Suomessa. Se vaatii elääkseen korkeamman lämpötilan kuin sokeritoukka, mutta myös se tarvitsee hieman kosteutta elinympäristöönsä. Uunitoukkaa tavataan yleensä lämpölaitteiden ja uunien lähettyviltä. Me autamme uunitoukan torjunnassa. Soita ja kysy lisätietoja!

Tun­nistus

Sokeritoukka on noin 1 cm pituinen hopean värinen suomukas haittaeläin.

Uunitoukka on taas sokeritoukkaa hieman suurempi haittaeläin. Se on myös huomattavasti tummempi ja sen sivuilla on kellertävää karvaa.

Aivan viime aikoina Suomessa on tavattu myös uutta sokeritoukkalajia (Long-tailed silverfish, Ctenolepisma longicaudata) (linkki Wikipedia). Tämä paperitoukaksi ristitty hyönteinen on sokeritoukkaa huomattavasti karvaisempi, pidempi (vartalo: 11 mm, kokonaispituus: 40 mm) ja myös tummempi.

Sokeri­toukkien ja uunitoukkien torjunta

Ensin tilanteen selvitys ja kohteeseen yksilöidyn torjuntasuunnitelman tekeminen. Sen jälkeen tehokas ja laadukas torjuntakäsittely.

Käytämme torjunnassamme erilaisia menetelmiä jotta saavutamme parhaan mahdollisen lopputuloksen mahdollisimman nopeasti. Pyrimme myös välttämään mahdollisimman paljon biosidien käyttöä.

Lisätietoja käyttämistämme torjuntamenetelmistä saatte tuholaistorjujiltamme. Ottakaa yhteyttä meihin!

Valmis­tautuminen

Tarvittaessa (lisätietoa meiltä)

Tyhjentäkää lattialistojen vierusta irtotavaroista – suuria esineitä tai huonekaluja kuten esimerkiksi kirjahyllyjä ei kuitenkaan tarvitse siirtää. Tyhjentäkää myös vaatekaappienne alaosat vaatteista sekä keittiön allaskaapin alaosat kaikesta tavarasta. Akvaariot ja vastaavat tulee myös peittää  kankaalla tai huovalla. Lisäksi niiden suodatinjärjestelmä tulee kytkeä pois päältä.

HUOM! Varmistakaa myös, että olette joko itse paikalla päästämässä meidät sisään tai taloyhtiönne avaimilla on pääsy asuntoonne (turvalukko on auki). Mikäli ette ole itse paikalla, tulee teidän myös huolehtia siitä, että lapsenne ja lemmikkieläimenne ovat poissa asunnostanne torjuntakäsittelyn aikana.

Kiitos yhteistyöstänne etukäteen!

Varoaika

Tarvittaessa (lisätietoja meiltä)

Ottakaa myös huomioon, että tilassa, jossa torjuntakäsittely suoritetaan, ei saa oleskella seuraavan kahden (2) tunnin aikana käsittelystä. Erityisesti raskaana olevien naisten, pienten lasten sekä astmasta kärsivien tulisi välttää oleskelua tilassa viisi (5) tuntia käsittelyn jälkeen. Myös lemmikkieläinten tulee olla poissa asunnosta torjuntakäsittelyn ajan sekä myös 2 tuntia käsittelyn jälkeen.