Skip to content

Näytteiden otto

Meiltä saatte monipuolisten tuholaisiin ja haittaeläimiin liittyvien tuholaistorjuntapalvelujemme lisäksi myös biologisten epäpuhtauksien analyysin eli laadukkaan ja juuri teidän yrityksellenne toimivan pintapuhtaus- ja elintarvikenäytesuunnitelman. Suunnitelmamme sisältää yleensä muutamia elintarvike- ja pintapuhtausnäytteitä kohteestanne. Haemme näytteet tarpeistanne riippuen muutaman kerran vuodessa. Näytteet analysoi omavalvonta.fi yhteistyökumppanimme Net-Foodlab.

Pitäkää omavalvontasuunnitelmanne (HACCP) haittaeläinosio (kappale 3.5) jatkuvasti ajan tasalla antamalla meidän sekä laatia suunnitelmanne, että myös huolehtia säännöllisestä näytteiden otosta yrityksessänne. Ulkopuolisen toimijan arvioima ja tekemä suunnitelmahan voi jopa olla laadukkaampi kuin yrityksen itse tekemä. Hyvällä suunnitelmalla tiedätte myös raaka-aineittenne laadun jatkuvasti. Näin toimien säästätte omaa ja työntekijöittenne aikaa ja siten luonnollisesti myös rahaa.

Elintarvike- ja pintapuhtausnäytteet

Elintarvikenäytteiden otossa, suosimme Net-Foodlab Oy:n kehittämää hygifood® ATP-palvelua, joka on FINAS-akkreditoitu ja viranomaisten hyväksymä. Palvelussa näytteiden tulokset arvioidaan tapaus- ja kohdekohtaisesti valittavan arvosteluasteikon avulla, jonka valinnassa otetaan mm. huomioon yrityksen toimiala, tilan puhtausvaatimukset ja turvallisuusriskit. hygifood® ATP-palvelun avulla nähdään myös mahdolliset pinnoilla olevat kemikaalijämät.

ATP-testihän on pikamenetelmä, joka hyvin nopeasti mittaa pinnoilla olevan soluperäisen lian määrää (= mikrobit ja tuotejäämät). Menetelmä mittaa näytteessä olevan ATP:n (Adenosine triphosphate, C10H16N5O13P3) eli adenosiinitrifosfaatin määrää ja se on toimiva väline myös allergeeniriskien hallintaan. Kerromme mielellämme lisää luminometrisessa pintahygieniamittauksessa sovellettavista raja-arvoista.

Pintapuhtausnäytteiden otossa, taas suosimme Orionin Hygicult TPC tuotteita.

Hygicult TPC on hyvin helppokäyttöinen hygieniatesti kokonaisbakteerimäärän osoittamiseen sekä myös menetelmä hygienian seurantaan.

Hygicultissa perinteinen agarkasvatusalusta (malja) on korvattu steriilillä muoviputkella, jonka sisällä on molemmin puolin elatusaineella päällystetty muovilevy. Levyssä on myös nivel, joka helpottaa pintanäytteenottoa. Näyte voidaan siirrostaa myös steriilillä vanutikulla tai kastamalla muovilevy tutkittavana olevaan nesteeseen. Pesäkkeiden kasvun eli itämisajan (inkubointi) jälkeen tulokset voidaan lukea esimerkiksi vertaamalla pesäkkeiden tiheyttä rasiassa olevaan mallitauluun.

Hygicult TPC hygieniatesti on täysin kotimainen ja myös tiukat laadunvarmistuskriteerit täyttävä tuote. Tuote takaa luotettavat ja toistettavat aivan vertailukelpoiset tulokset perinteisellä maljaviljelyllä saatuihin tuloksiin verrattuna.

Elintarvikkeiden hygienianäytteet

Elintarvikkeiden raaka-aineiden esimerkiksi viljojen hygienianäytteiden otossa taas suosimme elintarviketurvallisuusvirasto Ruokaviraston suosittelemia menetelmiä.

Eviran toiminnan päämääränähän on varmistaa tutkimuksella ja valvonnalla elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua sekä kasvien ja eläinten terveyttä. Elintarviketurvallisuutta vaarantaviin riskeihin samoin kuin eläinten ja kasvien terveyttä uhkaaviin tauteihin varaudutaan ennalta.

Ottakaa yhteyttä meihin, jotta voimme yhdessä luoda juuri teille sopivan omavalvonta- ja hygieniasuunnitelman.