Skip to content

Paperitoukkien torjunta

Paperitoukkien torjunnan perusperiaatteet

Eroon paperitoukista – voiko ongelmaa ehkäistä itse?

Paperitoukat (Ctenolepisma longicaudata) voivat olla ärsyttävä ongelma kaikissa lämpimissä tiloissa, kuten esimerkiksi asunnoissa ja toimistotiloissa. Paperitoukkien torjumiseksi ja ehkäisemiseksi on kuitenkin olemassa keinoja. On tärkeää ymmärtää, mitä paperitoukat ovat ja miten ne löytävät ihmisten käyttämiin tiloihin? Paperitoukkien torjunta on vaativa prosessi, jossa tarvitaan yleensä ammattilaisen apua.

Paperitoukka on suhteellisen uusi asuntovieras. Suomenkielisen nimensä se sai vasta vuonna 2019.

Paperitoukat ovat pieniä ruskeita hyönteisiä, jotka syövät selluloosaa. Selluloosaa löytyy lähes kaikista paperi- ja kartonkituotteista. Ne voivat vaikuttaa harmittomilta, mutta lisääntyvät oikeissa olosuhteissa nopeasti.

Tavatessasi paperitoukan kannattaa ryhtyä toimenpiteisiin välittömästi. Poista paperituote välittömästi sekä tarkasta alue laajemmin. Imurointi saattaa auttaa hävittämään tiloihin päässeet paperitoukat. Voit myös kokeilla tuholaistorjunnan kuluttajatuotteita.

Jos haluat varmistuksen että kyseessä on varmasti paperitoukka kannattaa hankkia feromoniansoja. Feromoniansoja voidaan käyttää myös varmistumiseen siitä, että paperitoukat on saatu hävitettyä.

Linkki Antitec Kauppaan

Antitec suosittelee kuitenkin olemaan mahdollisimman nopeasti yhteydessä ongelman poistamiseksi ammattituholaistorjujan toimesta.

Paperitoukka viihtyy hyvin myös kuivissa tiloissa

Paperitoukan tunnistaa takapäästä lähtevästä kolmesta sukasesta

Paperitoukka viihtyy usein kuivissa tiloissa. Paperitoukka viihtyy erityisesti silloin kun kosteusprosentti on matala. Paperitoukkien ennaltaehkäisemiseksi onkin tärkeää säilyttää paperituotteet tiiviissä suljetuissa laatikoissa. Tällä ehkäistään paperitoukkien tulo tiloihin, mutta ennenkaikkea ehkäistään paperitoukkien leviäminen rakenteisiin jolloin torjunta on vaikeampaa.

Paperitoukka muuttaa pahvilaatikoiden mukana

Paperitoukka kulkeutuu usein paikasta toiseen pahvilaatikoiden tai pahvipussien mukana. Nettikaupan yleistyminen on varmasti yksi syy paperitoukan nopeaan leviämiseen myös Suomessa. Pahvilaatikoiden mukana tulleet paperitoukat ovat laajentaneet paperitoukkien elinympäristöä nopeasti.

Suosittelemme, paperitoukka esiintymisen ehkäisemiseksi, että avaat laatikot jo ulkotiloissa, pudistelet tavarat hyvin ja viet paperit- ja pahvit jäteasemalle jo ennen sisälle tuontia. Näin estetään ettei paperitoukka pääse tulemaan sisätiloihin.

Sokeritoukka vai paperitoukka? Toisin kuin sokeritoukka paperitoukka viihtyy ympäri asuntoa

Sokeritoukka ja paperitoukka ovat kaksi eri lajia vaikkakin läheistä sukua keskenään. Sokeritoukka ja paperitoukka sekoittuvat helposti keskenään, niiden samannäköisyyden ansiosta.

Sokeritoukka on pieni hopeanhohtoinen hyönteinen, jonka ravinto koostuu eri asioista kuin paperitoukalla. Sokeritoukka viihtyy kosteissa tiloissa, kun taas paperitoukkaa havaitaan yleensä kuivissa tiloissa. Kun havaitset eliön voitkin alustavasti päätellä kumpi eliöistä on kyseessä, sen havaitsemispaikan mukaan. Kosteissa tiloissa kyseessä yleensä on sokeritoukka, kun taas kuivissa tiloissa kyseessä on paperitoukka.

Miten paperitoukka eroaa sokeritoukasta?

Paperitoukat ovat selkeästi suurempia kuin sokeritoukat. Samoin sen peräpäästä lähtevät sukaset ovat selkeästi suuremmat, vahvemmat ja eri suuntiin osoittavat kuin sokeritoukalla. Jos haluat saada lisää selvyyttä kumpaan lajiin olet kohdannut voit lähettää kuvan Antitec asiantuntijalle. Paperitoukka viihtyy myös selkeästi kuivemmissa tiloissa kuin sokeritoukka.

Paperitoukkien torjuntaa kaikenlaisiin kiinteistöihin

Paperitoukkien torjunta on yksinkertaista, jos tiloihin on päässyt ainoastaan muutama yksilö. Ne voidaan saada poistettua esimerkiksi imuroimalla. Paperitoukka on kuitenkin erittäin nopea leviämään. Antitec kehoittaa hankkimaan feromoniansoja, jotta voidaan varmistua että yksinäinen paperitoukka ollaan saatu kiinni. Mikäli paperitoukkia on enemmän, kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Mikäli paperitoukka pääsee asettumaan rakenteisiin, tai niiden määrä on huomattava, on itse suoritettava torjunta erittäin hankalaa. Oli tila minkälainen tahansa Antitec palvelee paperitoukka-asioissa ympäri Suomen. Paperitoukka on hankala hävitettävä ja Antitecin ammattilaiset luottavat tutkittuun tietoon, miten paperitoukka hävitetään tehokkaasti.

Ota yhteyttä Antitecin valtakunnalliseen palvelunumeroon ohjeiden saamiseksi.

Paperitoukan torjunta

Ammattituholaistorjuntapalveluiden tarjoajien kesken paperitoukkien torjunta on vielä kovin erilaista. Antitec luottaa aina palvelussaan laatuun ja tutkittuun tietoon, miten torjunta suoritetaan siten, että paperitoukista pääsee myös eroon.

Mikäli olet kilpailuttamassa torjuntakäsittelyä kannattaa aina tutkia, mitä tarjoukset pitävät sisällään? Antitec suosittelee varmistamaan, että tarjous pitää sisällään myös takuun. Paperitoukka on hankala vieras hävitettäväksi, joten laatuun kannattaa panostaa.

Miten paperitoukista pääsee eroon?

Paperitoukka on hankala hävittää. Paperitoukka tulee ihmisten asuttamiin tiloihin monia eri väyliä pitkin. Paperitoukka voi tuottaa tuhoa monella eri tapaa. Paperitoukka tulee tunnistaa ennen tuholaistorjuntakäsittelyä. Paperitoukka voi jäädä kiinni esimerkiksi feromoniansaan, jolloin sen tunnistaminen on helppoa.

Paperitoukan tavatessasi ota yhteyttä lähimpään toimipisteeseemme:

Paperitoukan torjuntaa lähialueellasi:

Helsinki

Tampere

Turku

Jyväskylä

Lahti

Kouvola

Kokkola

Joensuu

Oulu-Kainuu

Lappi