Skip to content

Jyrsijät

Yleisimpiä Suomessa tavattuja haittaeläimeksi tai jopa tuholaiseksi luokiteltavia jyrsijöitä ovat hiiret, rotat ja myyrät. Noista hiiret ja rotat tunnistaa yleensä pitkästä ja pyöreästä vartalosta sekä myös pitkästä hännästä.

Rotat ja hiiret asuvat ympäri maapalloa, yleisimmin ihmisten läheisyydessä. Sisätiloissa rottiin ja hiiriin törmää yleisimmin kellareissa, varastoissa, ullakoilla sekä viemäreissä. Jyrsijöillä on erityinen kyky sopeutua erilaisiin elinolosuhteisiin ja niitä tavataankin täten lähes ympäri Suomea, harvemmin kuitenkaan aivan pohjoisimmassa Lapissa.

Paitsi että rotat ja hiiret tekevät tuhojaan syömällä ruoka-aineita, ovat ne silti pääasiassa hygieniaongelma, sillä ne levittävät monia tauteja mm. ulostamalla ruoka-aineisiin. Erityisesti rotat ovat tunnettuja tarttuvien tautien (esim. rutto, salmonella ja Weilin tauti) levittäjiä sairastumatta niihin kuitenkaan itse. Lisäksi molemmat, niin hiiret kuin rotatkin, voivat saada jyrsimällä esimerkiksi sähköjohtoja mittavaakin epäsuoraa tuhoa (esim. tulipalot) aikaan.

Oraville me eettisesti toimivat tuholaistorjunnan ammattilaiset emme voi juurikaan mitään tehdä. Ne kun ovat pesimäaikanaan (lähes koko vuoden) rauhoitettuja eläimiä Suomessa.

Oravien karkoitus onnistunee itseltännekin. Asetatte vaan lähistölle (esim. välikatolle) muutamia erittäin pahan hajuisia (esim. ammoniakki tai vastaava) rättejä tai pyyhkeitä. Mikäli edellä mainittu keino ei auta, suosittelemme, että otatte yhteyttä paikalliseen metsästyspiiriin ja kysytte sieltä apua.

Hiirien torjunta ja hävittäminen

Hiirien torjuntaa tulee ensisijaisesti tehdä ennaltaehkäisevästi, esimerkiksi

  • rakennuksen saumoja ja rakoja tiivistämällä
  • kohteen puita ja kasvillisuutta harventamalla eli käytännössä kiipeilymahdollisuuksien vähentämistä
  • sekä säilyttämällä asunnossa olevat elintarvikkeet oikeanmukaisesti ja mahdollisimman tiiviistä

Vaikka hiirien torjuntaa varten on saatavissa vähittäiskaupoista monia erilaisia tuotteita (mm. ansoja, loukkuja ja myrkkyjä), suosittelemme kuitenkin, että pyydätte hiiriin liittyvään ongelmaanne ammattilaisen avuksi viimeistään silloin kun omat keinot on käytetty. Käytämme hiirien torjunnassa vain ammattikäyttöön soveltuvia menetelmiä ja tuotteita, jotka ovat ulkoasultaan siistejä ja huomaamattomia, mutta ennen kaikkea taatusti tehokkaampia kuin vain kuluttajille tarkoitetut tuotteet.

Mikäli hiiriä esiintyy elinympäristössänne säännöllisesti, suosittelemme kausittaisen hiirien tehotorjunnan sijasta jatkuvaa bioturvasopimusta, jolloin hiiritilanteenne on hallinnassa ympäri vuoden.

Lue lisää hiirien torjunnasta ja hävittämisestä

Rottien torjunta ja hävittäminen

Myös rottien torjuntaan kannattaa panostaa edellä mainituilla ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä.

Mikäli rottaongelma kuitenkin ilmaantuu, olemme luonnollisesti apunasi sillä rottien torjuntaa varten ei saa enää ostaa tuotteita vähittäiskaupoista ilman tarvittavaa tuholaistorjunta- tai kasvinsuojelututkintoa. Teemme kohteeseenne ammattitaitoisen ja yksilöllisen torjuntasuunnitelman. Sen jälkeen hävitämme rotat vain ammattikäyttöön tarkoitetuilla syötitys- ja loukutusmenetelmillä.

Jatkuvasta torjuntasopimuksesta kannattaa tiedustella heti rottien tehotorjunnan jälkeen joko suoraan tuholaistorjujiltamme tai asiakaspalvelustamme. Hintamme ovat takuulla kilpailukykyisiä!

Lue lisää rottien torjunnasta ja hävittämisestä

Jyrsijät

alt teksti testi

Kenttämyyrä

8-10,5 cm + häntä

Metsämyyrä

n. 10 cm + häntä

Ruskea rotta

Rotta

11-29 cm + häntä

Lue lisää
Pieni metsähiiri

Metsähiiri

9-13 cm + häntä

Lue lisää
House mouse

Kotihiiri

7-10 cm + häntä

Lue lisää