Skip to content

Tuholaiset

Kiinteistöissämme voi joskus liikkua “kutsumattomia vieraita” kuten erilaisia hyönteisiä ja jyrsijöitä.

Tuholaisiksi (tuho- ja haittaeläimet) voidaan laskea kaikki eläinmuodot, jotka aiheuttavat joko fyysistä (esim. terveys ja/tai turvallisuus) tai esteettistä haittaa ja/tai tuhoa ihmisille ja heidän omaisuudelleen erilaisissa tiloissa (esim. asuinrakennuksissa, pihamaalla tai teollisuudessa).

Suomessa kotitalouksien yleisimpiä tuholaisia ovat muurahaiset, sokeritoukat, ampiaiset, turkiskuoriaiset ja hiiret. Yleensä tuholaiskannan tulee kasvaa riittävän suureksi (esim. ampiaispesät) ennen kuin niistä tulee haitallisia.

Vaikka tuholaisten hävittämiseen on hyviä kotikonstejakin, useassa tapauksessa niiden hävittäminen muodostuu pelkästään omin keinoin aivan liian hankalaksi tehtäväksi ja viimeistään silloin on suositeltavaa ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen. Me täällä Antitecissä olemme juuri sitä varten.

Mistä ne tulevat?

Monet pahimmista ennen kaikkea elintarvikkeiden tuholaisista ovat alun perin kotoisin ulkomailta, mutta ne ovat päässeet pysyvästi pesiytymään maassamme erilaisiin tuotantolaitoksiin ja varastoihin. Niistä ne saattavat kulkeutua tuotteiden ja pakkausmateriaalien mukana kaupan eri portaiden kautta aina kuluttajan kotiin saakka. Tuholaislajien yksilöitä kulkeutuu jatkuvasti lisää maahamme ennen kaikkea tuontitavaroiden mukana ja lisääntyneen matkailun seurauksena. On myös paljon lajeja, jotka elävät täysin luonnonvaraisina maassamme ja kulkeutuvat kiinteistöihimme luonnollista reittiä, eli joko lentämällä tai muulla tavalla ulkotiloista sisätiloihin kulkeutumalla.

Miten tunnistan ne?

Tuholaiset on kaikkein helpointa tunnistaa tuntomerkkien perusteella. Tällä sivulla olevan tunnistuskaavion avulla teidän on helppo tunnistaa yleisimmät Suomessa esiintyvät tuholaiset. Valikon avulla pääsette tarvittaessa sivulle, jossa kuvaillaan tarkemmin sekä itse tuholainen, että sen vaatimat torjuntatoimenpiteet.

Mikäli teillä on vaikeuksia tunnistaa kiinteistössänne oleva tuholainen, niin lähettäkää siitä kuva tai näyte meille niin teemme tunnistuksen puolestanne. Kertokaa samalla myös mistä löysitte sen? Tunnistuksen jälkeen teemme tarvittaessa sitä vastaan yksilöidyn torjuntasuunnitelman.

Torjunta­suunnitel­mamme

Torjuntasuunnitelmassa kerromme teille ennen kaikkea tarvittavien torjuntakertojen määrän sekä myös tehokkaimman ja soveltuvimman torjuntatekniikan kyseistä tuholaista vastaan. Samalla suunnittelemme yhteistyössä teidän kanssanne sopivimman torjunta-aikataulun, noudattaen aina biosidien valmistajien asettamia varoaikoja (mikäli tarpeen) torjuntakäsittelyjemme jälkeen.

Tuholaiset

Syöpäläiset verenimijät ja punkit

Lutikka alt

Lutikka

5-8mm

Lue lisää

Tekstiilien ja turkisten tuholaiset (aikuisaste)

Vaatekoi

15 mm

Lue lisää

Turkiskoi

15 mm

Lue lisää

Pilkkuturkis­kuoriainen

5-6 mm

Lue lisää

Vyöihra­kuoriainen

n. 8 mm

Lue lisää

Vyöturkis­kuoriainen

n. 5 mm

Lue lisää

Elintarviketuholaiset (aikuisaste)

Jauhopunkki

n. 0,5 mm

Lihakärpänen

9-13 mm

Lue lisää

Jauhokoisa

15-20 mm

Lue lisää

Keittiökoisa

15-20 mm

Lue lisää

Ruiskoi

n. 10 mm

Lue lisää
Alt teksti

Riisihärö

2-3 mm

Hinkalokuoriainen

3-4 mm

Rohmukuoriainen

4-5 mm

Jyväkärsäkäs

3-4 mm

Russakka

8-13 mm

Lue lisää

Faaraomuurahainen

n. 2 mm

Lue lisää

Puuainestuholaiset (aikuisaste)

Kuolemankello

4-6 mm

Papintappaja

10-15 mm

Tupajumi

2,5-6 mm

Tupajäärä

7-15 mm (̌♂), 12-23 mm (♀)

Hevosmuurahainen

7-17 mm

Lue lisää

Asuntovieraat (aikuisaste)

Musta mauriainen

Mauriainen

2-4 mm

Lue lisää

Varalesiäinen

2-4 mm

Sokeritoukka

n. 10 mm

Lue lisää

Ampiainen

10-15 mm

Lue lisää
Kärpänen

Huonekärpänen

10-16 mm

Lue lisää

Jyrsijät

alt teksti testi

Kenttämyyrä

8-10,5 cm + häntä

Metsämyyrä

n. 10 cm + häntä

Ruskea rotta

Rotta

11-29 cm + häntä

Lue lisää
Pieni metsähiiri

Metsähiiri

9-13 cm + häntä

Lue lisää
House mouse

Kotihiiri

7-10 cm + häntä

Lue lisää