Säilytä kotirauha – häädämme kutsumattomat vieraat puolestasi
Tässä blogiartikkelissa kerromme koostetusti jyrsijöiden välttämisestä, jyrsijäongelman käsittelystä ja ongelmien toistuvuuden ehkäisystä.
Antitec Oy tarjoaa taloyhtiöille sekä yksityisille kotitalouksille kokonaisvaltaisen tuholaistorjunnan- sekä haittaeläintorjunnan palvelut.
Ennaltaehkäisyn tärkeys
Jyrsijät voivat ottaa helposti saavutettavat lintulaudat, avoimet roska-astiat ja esimerkiksi kellarin seinistä tulevat tuoksut kutsuna tulla peremmälle, vieraaksi kotiisi. Hiiret ovat erittäin taitavia kiipeilijöitä, ja voivat löytää reittinsä roskakatoksiin, varastotiloihin tai parvekkeillekin.
Hiiriä voi pienissä määrin loukuttaa omatoimisestikin, mutta tulosten takaamiseksi on syytä antaa ammattilaisten hoitaa jyrsijäpopulaatio. Suomen kemikaalilaki määrittää vahvojen torjunta-aineiden käsittelyn vain TUKES:in rekisterissä olevien tahojen tehtäväksi, jolloin kotitalouksille sallitut aineet ovat käyttäjäturvallisuuden vuoksi huomattavasti heikompia tehokkuudeltaan.
Vinkit jyrsijöiden kotitorjuntaan:
- Talon/kiinteistön välittömässä läheisyydessä olevien pensaiden ja puiden karsiminen
- Rakennuksien seinien tiiviys, esimerkiksi halkeamien paikkaus ja verhoilulaudoituksen tarkistus
- Rakennuksien putkiston sekä sähkökaapelien läpivientien tiiviyden tarkistus (Tyypillisin reitti sisätiloihin niin kerros-, rivi- kun omakotitaloissakin on keittiön viemäriputken tiivistämätön läpivienti.)
- Ehjät ja tiiviit jäteastiat, ja tarpeeksi tiheä tyhjennysväli.
Huomaa, että rakenteissa liikkumiseen hiirelle riittää jo >0.5 cm kokoiset raot, ja rotalle >2cm raot.
Rusakot tai niin kutsutut citykanit eivät kuulu terveydelle haitallisiin asuinkiinteistöjen jyrsijöihin. Kotitalolehti on kirjoittanut aika hyvän artikkelin niidenkin huomioimisesta kiinteistönhuollon tehtävissä.
Jyrsijäongelman käsittely
Yksilöllinen torjuntasuunnitelma niin hiirille kuin rotille on avain menestykseen. Kohteessa tulee havainnoida ja huomioida jyrsijöiden määrä, tyypillinen sijainti sekä jyrsijäpopulaation aiheuttamat riskit (esim. hygieniaongelmat tai potentiaalinen tulipaloriski).
Noudatamme hiirien torjunnassa ja hävittämisessä Suomalaista jyrsijätorjunnan hyvän käytännön ohjetta (Tukes), jota olemme olleet mukana kehittämässä.
Yleisesti kaikissa hiiriin liittyvissä tuholaisongelmissa käytämme yhteisvaikutuksella sekä loukutus- ja syötitysmenetelmiä. Ammattikäyttöön tarkoitettujen asemien tyylikäs ulkonäkö sekä optimoitu koko mahdollistavat myös niiden melko huomaamattoman sijoituksen.
Isännöintiliitto on listannut muutaman hyvän muistilistakohdan isännöitsijöille, jotka harkitsevat ammattilaisten tilaamista hallinnoimiinsa kiinteistöihin.
Antitec tarjoaa usein eettisempänä pidettyjä, myrkyttömiä vaihtoehtoja jyrsijöiden torjuntaan, kuten Rataway GN A24 ja Victor Multi-Kill Electronic Mousetrap Camro ST25 ja TrapMe -laitteita. Lue lisää myrkyttömästä jyrsijöidentorjuntastrategiastamme elokuun 2022 blogistamme.
Vältä ongelman uusiutuminen bioturvasopimuksella (RodentProtection)
Bioturvasopimuksen myötä sijoitamme loukutus- ja syötitysasemat pysyvästi hiirien kulkureiteille. Tarvittaessa toki muutamme asemien paikkaa ja määrää.
Näin saamme pysäytettyä hiiret ennen kuin ne muodostuvat ongelmaksi ja samalla myös niiden aiheuttamat tuhot saadaan estettyä.
Asemien säännöllinen tarkastus ja niistä tarkka raportointimme kertovat teille hiiritilanteenne reaaliaikaisesti. Ammattitaitoiset tuholaistorjuntatutkinnon suorittaneet tuholaistorjujamme pitävät huolen siitä, että monitorointi- ja syöttiasemat ovat kunnossa ja toiminnassa vuoden jokaisena päivänä. Raportointi tapahtuu tuolloin sähköisen asiakasportaalin kautta ja on nopeaa sekä luotettavaa.
Aluekohtaiset yhteystiedot sinulle lähimpään asiantuntijaan löydät Yhteystiedot-sivultamme.
Blogin lähteinä käytetty Antitecin verkkosivujen lisäksi:
https://tukes.fi/tietoa-tukesista/materiaalit/biosidit/jyrsijatorjunnan-hyvan-kaytannon-ohje
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/tilat-ja-valineet/tuhoelaintorjunta/
Takaisin ajankohtaista sivulle