Skip to content

Turkiskuoriaiset

Kovakuoriaiset ovat ennen kaikkea tekstiilituholaisia. Niiden toukat, esimerkiksi turkiskuoriaisen toukka, nakertavat sisätiloissa ennen kaikkea villavaatteita, mattoja ja turkiksia syöden tekstiilipölyä ja kuolleita hyönteisiä.

Tekstiilejä tuhoavia kovakuoriaisia ovat mm. Museokuoriainen (Anthrenus museoum), Pilkkuturkiskuoriainen (Attegenus pellio), Ruskoturkiskuoriainen (Attagenus smirnovi), Vyöihrakuoriainen (Dermestes lardarius) ja Vyöturkiskuoriainen (Attegenus woodroffei). Ruskoturkiskuoriainen on Suomessa harvinaisempi kuin esimerkiksi vyöturkiskuoriainen, vyöihrakuoriainen ja pilkkuturkiskuoriainen. Tällä sivulla keskitytään ennen kaikkea turkiskuoriaisiin ja niiden torjuntaan.

Turkiskuoriaisen torjunta – Mitä voitte tehdä itse?

Vaatteiden ja tekstiilien sekä niiden säilytystilojen yleinen puhtaus ja siisteys ovat helpoin ja tärkein keino estää turkiskuoriaisen leviäminen. Kaikki kirpputoreilta tai vastaavista paikoista ostetut vaatteet tulee puhdistaa ja/tai pestä huolellisesti, jotta turkiskuoriainen tai vaikkapa vyöihrakuoriaisen toukka ei kulkeudu niiden mukana asuntoon. Lisäksi kaikki kauan säilytettävät tekstiilit, erityisesti villatuotteet ja tekstiileillä verhoillut tavarat tulee varastoida puhtaina ja mahdollisuuksien mukaan ilmatiiviissä pusseissa.

Ammattilainen apuna turkiskuoriaisten torjunnassa

Mikäli yllä olevat toimenpiteet eivät tehoa eikä turkiskuoriaisten torjunta onnistu omin keinoin, on tuholaistorjunnan ammattilaisen apu paikallaan. Me hoidamme kaikkien ryömivien hyönteisten torjunnan asiantuntevasti, huomioiden toimitilanne ja asuntonne erityispiirteet. Ennen turkiskuoriaisten hävittämistä teemme kattavan kartoituksen sekä ammattimaisen ja yksilöllisen torjuntasuunnitelman.

Tun­nistus

Pilkkuturkiskuoriainen on noin 5 mm pitkä, pyöreä, tumma tai musta kuoriainen, jonka selässä on nimensä mukaisesti valkoinen pilkku selän molemmilla puolilla.

 

Vyöturkiskuoriainen on taas noin 5 mm pitkä, pyöreä, tummanruskea kuoriainen. Sen selässä on myös nimensä mukaisesti keltainen aaltojuova (vyö).

Molempien toukat ovat hyvin saman näköisiä eli noin sentin mittaisia tuuheakarvaisia ja taaksepäin suippenevia toukkia, joilla on takapäässä pitkä karvatupsu. Mutta vyöturkiskuoriaisen toukka on kellertävän silkinhohtoista pilkkuturkiskuoriaisen toukkaa hieman tummempi ja myös kiilloton.

Turkis­kuori­aisten torjunta

Ensin tilanteen selvitys ja kohteeseen yksilöidyn torjuntasuunnitelman tekeminen. Sen jälkeen tehokas ja laadukas torjuntakäsittely.

Käytämme torjunnassamme erilaisia menetelmiä jotta saavutamme parhaan mahdollisen lopputuloksen mahdollisimman nopeasti. Pyrimme myös välttämään mahdollisimman paljon biosidien käyttöä.

Lisätietoja käyttämistämme torjuntamenetelmistä saatte tuholaistorjujiltamme. Ottakaa yhteyttä meihin!

Valmis­tautu­minen

Tarvittaessa (lisätietoja meiltä)

Tyhjentäkää lattialistojen vierusta irtotavaroista – suuria esineitä tai huonekaluja kuten esimerkiksi kirjahyllyjä ei teidän kuitenkaan tarvitse siirtää. Akvaariot ja vastaavat tulee peittää kankaalla tai huovalla. Lisäksi niiden suodatinjärjestelmä tulee kytkeä pois päältä.

HUOM! Varmistakaa myös, että olette joko itse paikalla päästämässä meidät sisään tai että taloyhtiönne avaimilla on pääsy asuntoonne (turvalukko on auki). Mikäli ette ole itse paikalla, tulee teidän myös huolehtia siitä, että lapsenne ja lemmikkieläimenne ovat poissa asunnostanne torjuntakäsittelyn aikana. Kiitos etukäteen!

Varo­aika

Tarvittaessa (lisätietoja meiltä)

Ottakaa myös huomioon, että tilassa, jossa torjuntakäsittely suoritetaan, ei saa oleskella seuraavan kahden (2) tunnin aikana käsittelystä. Erityisesti raskaana olevien naisten, pienten lasten sekä astmasta kärsivien tulisi välttää oleskelua tilassa viisi (5) tuntia käsittelyn jälkeen. Myös lemmikkieläinten tulee olla poissa asunnosta torjuntakäsittelyn ajan sekä myös 2 tuntia käsittelyn jälkeen.