Skip to content

Kärpäset

Kärpäset (ja sääsket) kuuluvat kaksisiipisten hyönteislahkoon. Niillä hyönteisillä on siis vain yksi siipipari. Nuijamaisiksi väristimiksi surkastuneet takasiivet toimivat hyönteisen tasapainoeliminä.

Suomessa ihmisille ja kotieläimille haitallisimmat lajit kuuluvat sukaskärpästen (Muscidae) heimoon. Näitä ovat huonekärpänen (Musca domestica) ja pistokärpänen (Stomoxys calcitrans). Muita sisätiloissa esiintyviä lajeja ovat pyörrekärpäsiin (Fannidae) kuuluva lamppukärpänen eli pieni huonekärpänen (Fannia canicularis), raatokärpäsiin (Calliphoridae) kuuluvat liha– (Calliphora), kiilto– (Lucilia) ja ullakkokärpäset (Pollenia rudis) sekä ruutukärpäset (Sarcophagidae). Mahlakärpäsiin (Drosophilidae) kuuluva etikka– (Drosophila funebris) ja banaanikärpänen (Drosophila melanogaster) ovat myös hyvin yleisiä sisätiloissa.

Lounas­aika

Mikäli olette esimerkiksi puolisonne kanssa illallisella ravintolassa ja torakka kävelisi pöydällänne, jättäisitte todennäköisesti illallisenne syömättä ja lähtisitte saman tien pois paikalta. Mutta, mikäli kärpänen olisi aikeissa asettautua lautasellenne, todennäköisesti vain hätistätte sen pois ja jatkatte autuaan onnellisena syömistänne. Tässä teette suuren virheen, sillä kärpänen kantaa aivan yhtä monta tautia kuin torakkakin ja niitä tulisikin siten kontrolloida aivan yhtä suurella valppaudella!

Kärpäsethän eivät kykene syömään kiinteätä ruokaa, joten pehmentääkseen sen, ne oksentavat sen päälle, tallustavat oksennuksensa juoksevaan muotoon lisäten siihen sopivassa suhteessa bakteereja. Tämän jälkeen ne imevät kaiken taas sisäänsä, pudottaen samalla ulostettaan. Kun ne ovat lopettaneet ruokailunsa, on teidän (asiakkaiden) vuoronne.

Mitä voin tehdä itse?

Kärpästen ja muiden lentävien hyönteisten ennaltaehkäisevään tuholaistorjuntaan erilaisissa tiloissa on suunniteltu esimerkiksi erilaisia UV-laitteita, joista me luotamme ennen kaikkea englantilaisen PestWest -nimisen yrityksen laitteisiin. Heidän UV-laitteensa (mm. Chameleon Vega, linkki YouTube) kuuluvat maailman tunnetuimpiin ja myös arvostetuimpiin.

Oikean UV-laitetyypin valinta, sen oikea asennus ja jatkuva ylläpito vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka laadukkaan ja tehokkaan ennaltaehkäisevän suojan kärpäsiä ja muitakin lentäviä hyönteisiä vastaan saatte – UV-laitteet kun toimivat erilaisissa tiloissa eri tavalla.

Näin ollen, kun UV-laitteen hankinta tulee teillä ajankohtaiseksi, teidän kannattaa ottaa yhteyttä meihin. Autamme erittäin mielellämme!

Kärpäs­ten torjunta

Ensin tilanteen selvitys ja kohteeseen yksilöidyn torjuntasuunnitelman tekeminen. Sen jälkeen tehokas ja laadukas torjuntakäsittely.

Käytämme torjunnassamme erilaisia menetelmiä jotta saavutamme parhaan mahdollisen lopputuloksen mahdollisimman nopeasti. Pyrimme myös välttämään mahdollisimman paljon biosidien käyttöä.

Lisätietoja käyttämistämme torjuntamenetelmistä saatte tuholaistorjujiltamme. Ottakaa yhteyttä meihin!