Skip to content

Torakat

Torakka on jo muinaisista ajoista alkaen ollut maapallomme asukas. Niitä asui maapallolla jo paljon ennen ihmisiä ja ne tulevat mitä todennäköisimmin säilymään täällä pitkään meidän jälkeenkin.

Torakoita tavataan myös täällä Suomessakin montaa eri lajia esim. Saksantorakka eli Russakka (Blatta germanica), Lapintorakka (Ectobius lapponicus), Metsätorakka (Ectobius sylvestris), Ranskantorakka (Supella longipalpa), Amerikantorakka eli Sokeritorakka (Periplaneta americana), Australiantorakka (Periplaneta australasiae) ja Ruotsintorakka (Periplaneta orientalis).

Torakka on paitsi todella inhottavan näköinen, se myös levittää monenlaisia sairauksia, kuten esimerkiksi erilaisia bakteeri- ja virusperäisiä tauteja. Juuri tämän terveysriskin takia, torakoiden olemassaoloon tuleekin suhtautua erittäin vakavasti ja kaikki havainnot tulee viipymättä ilmoittaa eteenpäin esimerkiksi isännöitsijälle tai taloyhtiölle.

Kuten niiden nimestäkin voi päätellä, torakat tulevat Suomeen yleensä ulkomailta (pois lukien luonnonvaraiset Lapin- ja Metsätorakka). Näin ollen, ulkomailta tulleet matkalaukut, kuljetuslaatikot ja kontit tuleekin tarkastaa huolellisesti aina käytön jälkeen ja säilyttää mahdollisimman viileässä paikassa.

Tun­nistus

Suomessa torakoista tavataan useimmiten Russakkaa eli Saksantorakkaa (Blatta germanica). Se on 10-15 mm pituinen ja pääväriltään kullan- tai tummanruskea.

Torakoita on kuitenkin todella montaa eri lajia, joten niiden koko ja väritys voi vaihdella huomattavastikin. Esimerkiksi Suomessa luonnonvaraisina elävät Lapintorakka (Ectobius lapponicus) ja Metsätorakka (Ectobius sylvestris) eivät yksittäisinä yksilöinä vaadi ammattimaista tuholaistorjuntaa sisätiloissa.

Mitä voin tehdä itse?

Torakat pääsevät sisään asuntoosi tai yritykseesi mm. rakojen, kolojen, viemäristöjen ja ilmanvaihtokanavien kautta. Asuntosi tai yrityksesi (erityisesti sen keittiö) voi olla torakoita houkuttava mikäli seuraavat asiat eivät ole kunnossa:

  • Siivoa ruoantähteet (mm. muruset) ja elintarvikkeet keittiötasoilta säännöllisesti.
  • Säilytä kuivat elintarvikkeet tiukasti suljetuissa astioissa.
  • Tyhjennä pesualtaat ja -sangot nesteistä säännöllisesti.
  • Huuhtele kierrätystä vaativat astiat (esim. purkit ja pullot) huolellisesti ennen niiden laittoa kierrätysastioihin.
  • Tyhjennä roskat päivittäin. Säilytä jätteet suljetuissa roska-astioissa.
  • Ylläpidä yleistä siisteyttä viemällä esim. tarpeettomat pahvilaatikot ja lehtipinot kierrätykseen (torakoiden piilopaikkojen minimointi).
  • Tiivistä torakoiden mahdolliset sisääntuloaukot kiinteistössä.

Mikäli olette joutuneet torakkaongelman eteen kaikista mahdollista ennaltaehkäisevistä keinoista huolimatta, ottakaa yhteyttä meihin. Me poistamme sen!

Torakoi­den torjunta

Ensin tilanteen selvitys ja kohteeseen yksilöidyn torjuntasuunnitelman tekeminen. Sen jälkeen tehokas ja laadukas torjuntakäsittely.

Käytämme torjunnassamme erilaisia menetelmiä jotta saavutamme parhaan mahdollisen lopputuloksen mahdollisimman nopeasti. Pyrimme myös välttämään mahdollisimman paljon biosidien käyttöä.

Lisätietoja käyttämistämme torjuntamenetelmistä saatte tuholaistorjujiltamme. Ottakaa yhteyttä meihin!