Skip to content

Paperitoukat

TUNNISTAMINEN

Aikuinen paperitoukka on kooltaan keskimäärin 10-12 millimetriä ilman tuntosarvia ja sukasia, mutta ne voivat kasvaa jopa 18 millimetrin kokoisiksi. Toukkavaiheen yksilö on hyvin samannäköinen aikuisen yksilön kanssa, ainoastaan selkeästi pienempi.

Paperitoukka on hyvin samannäköinen kuin Suomessa vielä tutumpi sokeritoukka. Väriltään paperitoukka on hopea ja mattapintainen. Yleisesti se on vähän tummempi kuin sokeritoukka. Paperitoukka on kuitenkin sokeritoukkaa selvästi isompikokoisempi ja karvaisempi ja se omaa pidemmät sukaset. Paperitoukan päästä lähtee 2 pitkää tuntosarvea sekä takapäästä 3 pitkää sukasta hyvin eri suuntiin.

Paperitoukan kehitys nymfivaiheesta aikuiseksi kestää noin 2 vuotta. Kasvun nopeuteen vaikuttaa merkittävästi elinolosuhteet. Paperitoukka voi elää jopa 8 vuotiaaksi.

Paperitoukka on aktiivinen muuttaja ja liikkuu nopeasti asunnosta toiseen.

Paperitoukka on erittäin kaikkiruokainen. Sille kelpaa niin leivänmurot kuin kuolleet hyönteisetkin. Paperitoukka elää ja on aktiivinen yleisesti hämärässä, mutteivät ne ole niin valonarkoja kuin sokeritoukat. Pääsääntöisesti paperitoukkaa havaitaan asuntojen pienissä raoissa.

Paperitoukkaa havaitaan ja se myös viihtyy kosteissa tiloissa, mutta toisin kuin sokeritoukka, paperitoukka selviää myös kuivissa oloissa. Taloyhtiöissä paperitoukka käyttää leviämiseen sähköputkitusten, patteriputkien ja viemäreiden läpivientejä.

TORJUNTAA 2 METODILLA

Antitec Oy käyttää paperitoukkien torjuntaan pääsääntöisesti kahta eri torjuntamenetelmää ja -ainetta, tehokkaimman mahdollisen lopputuloksen saamiseksi. Vaikka paperitoukka ei ole Suomessa vielä luonnonvarainen, alkaa paperitoukka olemaan yksi yleisimmistä sisätilojen tuholaisista ja sen torjuminen on siten meille päivittäistä.